Gå til hovedindhold

Ole Rømer Observatoriet og Science-hytterne

Ole Rømer Observatoriet og Science-hytterne var nomineret til Aarhus Arkitekturpris for bedste mellemrum 2024.

Foto: C.F. Møller og Science Museerne

  • Læs op

Indhold

    "Ole Rømer Observatoriets flotte restaurering og omdannelse af Observatoriehaven normines for med få greb, men dygtig renovering og tilføjelse, at give stedet fornyet relevans. Stedet har fået plads til nye aktiviteter både inde og ude, og det har gjort stedet mere offentligt tilgængeligt. Observatoriehaven er blevet integreret i formidlingen gennem de nyetablerede science-hytter, hvor det er muligt at overnatte og observere nattehimlen. Science-hytterne er bygget i naturlige og tidsaktuelle materialer og er et bindeled mellem det jordnære og universet, som Observatoriet repræsenterer. 

    Observatoriet er en del af det store udviklingsprojekt i Kongelunden, der giver nye rekreative muligheder til byen. Træbyggeriet er et forbilledligt eksempel på fremtidens arkitektur, der er formet ud fra ønsket om en mere naturlig og balanceret omgang med klodens ressourcer. Det er samtidig usædvanligt velproportioneret og på forunderlig vis et lille stykke arkitektur, som både synes helt nyt, og samtidig minder os om noget, som altid har været."  

    - Bedømmelseskomitéen for Aarhus Arkitekturpris 2024

    Kom med på rundvisning sammen med holdet bag

    Se flere billeder af Ole Rømer Observatoriet og Science-hytterne

    Fotos: CF Møller, Ruslan Merzlyakov og Science Museerne

    Fakta om priserne for bedste bygning og bedste mellemrum

    Aarhus Arkitekturpris uddeles til bygninger og byrum af en høj arkitektonisk kvalitet ud over det sædvanlige. Prisen uddeles i to faglige kategorier: bedste bygning og bedste mellemrum.  Alle har kunnet indstille et projekt til Aarhus Arkitekturpris - eneste kriterium har været, at stedet er taget i brug inden for de seneste tre år. De nominerede er udvalgt af en faglig bedømmelseskomité, der varierer år til år. Komitéen består i år af: 

    • Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø
    • Anne Mette Boye, stadsarkitekt, Aarhus Kommune
    • Eva Møller Sørensen, tidligere områdechef, Plan og Byggeri i Teknik og Miljø
    • Johnny Svendborg, fagdommer, arkitekt og formand for Akademisk Arkitektforening
    • Torben Nielsen, tidligere rektor på Arkitektskolen Aarhus
    • Martin Hersom Bien, adm. direktør i Bolig­foreningen Ringgården samt bestyrelsesmedlem i Byggesocietet

    Den faglige bedømmelseskomité vælger den endelige vinder i hver kategori. Foruden de faglige priser uddeles også Aarhusianernes Arkitekturpris, som afgøres af aarhusianerne selv. Priserne uddeles i oktober i forbindelse med Aarhus Arkitekturuge.

    Sidst opdateret: 11. oktober 2024